ממלאות טבעית בשדיים ועד וגודש
משבוע 16 להריון, גופך מתחיל לייצר חלב אם. (בספרות השלב הראשון של ייצור החלב נקרא לקטוגנזיס 1 -Lactogenesis I) עוד לפני לידת התינוק יש בשדייך נוזל קסום הנקרא קולוסטרום.
עם יציאת השיליה וההנקות התכופות, משתנה הרכב חלב האם מקולוסטרום עשיר בחומרי הגנה והזנה, סמיך וצהוב, לחלב מעבר המאופיין במרקם יותר נוזלי צהבהב לבן וקצת אחרי שבוע לערך, יהיה בשדייך חלב אם בשל המזין בצורה האופטימלית את תינוקך, למשך חודשי הנקה ושנות הנקה, ארוכים ומבורכים.
רוב הנשים חוות את תחושת המלאות המבורכת בשד 2-3 ימים לאחר הלידה. זהו שלב מצופה, תקין ונכון של ביסוס ההנקה.(בספרות זהו השלב השני של ייצור חלב הנקרא לקטוגנזיס 2 Lactogenesis II- ) עם יציאת הורמון השיליה, הפרוגסטרון ,הורמון ההנקה ,הפרולקטין, נוסק מעלה כתגובה ישירה להנקות התכופות.
בימים אלו תתרחש עליה מורגשת בנפח הנוזלים בשדייך וגם יתרחש שינוי בהרכב חלב האם שלך. זהו שלב מעבר מבורך מקולוסטרום לחלב מעבר בשדייך.
בממוצע כעבור 9 ימים מהלידה(בספרות זהו השלב השלישי של ייצור חלב הנקרא לקטוגנזיס 3 Lactogenesis III-) ותחת הנקות תכופות לפי בקשת התינוק בין 8-12 פעם ביממה, החלב אם בשדייך ישתנה מחלב מעבר לחלב אם בשל ומזין בצורה אופטימלית את תינוקך, עד לשלב בו תחליטו לסיים יחדיו את תקופת ההנקה היפה שלכם.
כיצד תדעי שאת בשלב מלאות מבורכת בשדייך?
- יומיים שלושה לאחר הלידה תרגישי שהשד גדל משמעותית, אך רך למגע.
- תחושי תחושת כובד או אי נוחות קלה בשדייך.
- שדייך ירגישו רכים וחמים למגע
- לא תופרע זרימת החלב בשדייך ותבחיני בסחיטה, שהחלב שלך יותר נוזלי.
- התינוק לא יתקשה להיצמד לשד.
- לרוב המלאות תתרחש בשני השדיים.
- תרגישי שד כבד סמוך לתחילת ההנקות ורך לאחריהן.
התנהלות נכונה בשלב המלאות ברקמת השד:
- מרגע הלידה זכרי את החשיבות של שהייה רצופה עם תינוקך, מגע עור לעור והנקות תכופות.
- במהלך ששת השבועות הראשונים לאחר הלידה מצופה מתינוק בריא לינוק לפחות 8-12 הנקות יעילות ביממה.
- עלייך לוודא שתינוקך מתעורר להנקות ואם מנומנם יש להעירו כל 2-3 שעות במהלך היום או לסחוט את שדייך ולהעניק לו קולוסטרום /חלב מעבר בממוצע 5-10 מל לארוחה לפי היממה .
- יש להקפיד על הצמדות א-סימטרית כשהלסת התחתונה פעורה ועמוקה לתוך רקמת השד. חשוב שסנטר התינוק יגע ראשון בשד, אף התינוק מול הפטמה וששפת התינוק תמוקם בתחילת ההילה.
- מומלץ לדחוס את השד במהלך ההנקה בכדי לרוקן את האזורים המלאים.
- חשוב מאוד לא לדלג על הנקות במהלך כל שעות היממה.
אימא אשר נמצאת עם תינוקה מרגע הלידה ומניקה לפחות 8-12 פעם ביממה לפי דרישה את תינוקה, בצורה נכונה המרוקנת את השד ולא כואבת, תעבור בהצלחה את שלב המלאות ותגיע לביסוס הנקה יעיל ומהיר. אם מכל סיבה לא רוקנו השדיים מהחלב המבורך את עלולה לסבול מתופעת הגודש ברקמת השד.