קנדידה

פטריה בעור הפטמה- איך מזהים ואיך מטפלים

מירי פבזנר, ד"ר נועה גור אריה, ד"ר סמדר פקר-ניר, ד"ר מורן פרידמן

אחת הבעיות השכיחות, שבהן נתקלות נשים מניקות, היא פטריה בפטמה. אז איך מזהים, למי פונים ואיך מטפלים?

סיבות לפטרייה בפטמה: הפטרייה Candida albicans מהווה חלק מהפלורה הנורמלית של רקמות ריריות. כתוצאה מסיבות שונות, שאחת מהן הינה טיפול אנטיביוטי, עלולה להיות צמיחה מוגברת של קנדידה אצל האם.

פטרת בעור הפטמה קשה לאבחון עקב כך שהפטמות עשויות להראות תקינות.

מתי לחשוד בנוכחות של פטריה? הסימפטום העיקרי של הזיהום בקנדידה בפטמה הוא כאב שורף בעל אופי דוקר ומקרין, המופיע במהלך ההנקה או אחריה ויכול להיות מורגש גם בין הנקות.

על אף שהמראה של אזור הפטמה שנגועה בקנדידה מאופיינת הרבה פעמים במראה פטמה מבריק וורוד עם קילופים עדינים או קשקשת, הפטמות והשד עשויים גם להיות בעלי מראה תקין.

כאשר אופי הכאב, שהאם מתארת, אופייני לקנדידה, אך עור הפטמה נראה תקין חשוב להעריך האם קיימים הגורמים העשויים לגרום לנטייה לפתח זיהום בקנדידה: נטילה של אנטיביוטיקה בתקופה באחרונה, זיהום פטרייתי בפה התינוק ונטייה לקנדידה בעבר.

נוסף לכך חשוב לוודא שהכאב לא נובע מסיבות אחרות כגון נזק לפטמה עקב כך שחיבור התינוק לשד אינו תקין, ואזוספאזם (כיווץ כלי דם בפטמה) או זיהום חיידקי.

למי פונים? אנשי מקצוע שיעזרו לאבחן ולקבל את הטיפול הנכון הם יועצת הנקה ורופא עור. אם אין תורים זמינים לרופא עור מומלץ לפנות לרופא משפחה. במקרה שיש חיפוי לבן על הלשון או על רירית הפה של התינוק יש לפנות לרופא ילדים לקבלת טיפול עבור התינוק.

איך מטפלים? נסקור את ההמלצות, המופיעות בספרות הרפואית ובפרוטוקולים של האקדמיה לרפואת הנקה:

במקרה של זיהום פטרתי ברור, הטיפול הוא באמצעות משחות אנטיפטרייתיות כגון miconazole או clotrimazole . במידה אין סימנים ברורים לפטרת עורית, אך אופי הכאב מחשיד לנוכחות של קנדידה, חשוב מאוד לפנות ליעוץ של יועצת הנקה על מנת לשלול סיבות אחרות לכאב.

אם עור הפטמה נראה אדום ומודלק הרופא ישקול משחה משולבת סטרואידים. לאחר מספר ימים, כאשר סימני הדלקת חולפים, ניתן להמשיך טיפול בתכשיר אנטיפטרייתי בלבד כדי להשלים משך טיפול של 14 ימים לכל הפחות. גם כאשר יש שיפור לאחר 1-2 ימים של טיפול במשחה אנטיפטרייתית חשוב מאוד לסיים טיפול של שבועיים.

כאשר יש סדקים פתוחים על הפטמות, עקב הזיהום הפטרייתי, וטיפול אנטיפטרייתי בלבד לא עוזר, כדאי לשלב את הטיפול עם משחה אנטיביוטית mupirocin, גם היא דורשת מרשם רופא.

דגשים לגבי אופן המתן: ההמלצה היא למרוח את המשחה לאחר הנקה וכך ליצור מרווח זמן בו החומר נמצא במגע עם הפטמה, מה שימנע את המגע עם הפה של התינוק ואז אין צורך להסיר את המשחה, אלא רק בעדינות לספוג את השאריות במידה וישנן. הסרת המשחה ע"י שפשוף העור עלולה להחמיר את מצב העור ואת הכאבים. את המשחה האנטיפיטרייתית יש למרוח אחרי כל הנקה.

במקרה שרופא הילדים מאבחן קנדידה בפה של התינוק, הטיפול הוא באמצעות מתן תרופה אנטיפטרייתית. הטיפול המתאים ביותר מבחינת היעילות הינו לפה התינוק miconazole (daktarin oral gel) . את הג'ל יש למרוח 4 פעמים ביום ולהמשיך את הטיפול במשך שבוע לאחר העלמות הסימפטומים. חשוב להדגיש ש daktarin oral gel מיועד לטיפול בפטרייה בפה ואינו חודר טוב לעור. על כן אינו מתאים לטיפול בקנדידה בפטמות והטיפול צריך להיות ע"י משחות כפי שהוצג לעיל. 
תכשיר נוסף שמתאים לטיפול בקנדידה בפה של תינוק נקרא ניסטטין.

לסיכום, קנדידה בפטמה הינה בעיה נפוצה. חשוב לפנות לגורמים הנכונים על מנת לקבל טיפול מתאים ולהמשיך להניק ללא כאבים.

השאר תגובה